Szeretettel ajánlom Kása Steve István új kezdeményezését. Jelenleg Budapesten él, fotó riporterkedik és fotós suliba jár, új kezdeményezését blogon vezeti, érdemes figyelemmel kísérni. 

 

2012. OKTÓBER 2., KEDD 

Sokat gondolkoztam, hogy belekezdjek-e egy ilyen érzékeny témába, bolygassam-e a riport alanyok életét. Megkérdeztem jó pár ismerősömet, barátomat mindenki azt mondta, hogy ez egy jó ötlet vágjak bele bátran támogattak mind. Persze csak akkor, ha végig is csinálom, ez nem volt kérdés, soha ha el merem kezdeni, akkor, tudom, be fogom fejezni.

Hogy „miért is akarom ezt megcsinálni” tették fel a kérdést elgondolkoztam a válaszon, mindig is kíváncsi voltam az emberek történetére, ha nem is olyan részletesen, mint egy életrajzi regény, de legalább annyira hogy tudjam, hogy ő kicsoda honnan jött.

Ha egy regényt nézünk, akkor mindig az érdekesebbet akarjuk olvasni az érdekesebb történetre, vagyunk, vagyok kíváncsiak tovább gondoltam a dolgot melyik történet lenne izgalmasabb, mint egy hajléktalané? Ha egy éven keresztül minden héten beszélgetek, egy hajléktalannal elmondja honnan jött, milyen volt a gyerek kora mit dolgozott azelőtt, azelőtt hogy hajléktalan lett. Talán felfigyelnek, hogy ők is emberek velük is kell törődni

Talán lesz egy olyan ember, aki megteheti, hogy segít, ha ezzel az egésszel azt erem el, hogy csak egy ember nem néz át rajtuk, az utcán egy ember mondja azt, hogy ezentúl nem rúgok belé mert még én is juthatok a járda szélére

Igen most sokan gondolhatják, hogy minek figyeljek oda rájuk hisz állandóan kéregetnek, kamu sztorikat tálalnak ki, hogy pénzt vagy cigit kapjanak, erőszakosak…igen van ilyen is de amikor adok egy szendvicset mert többet nem tudok s legalább 3szor megköszöni az egy falat kis kaját akkor megéri látni, hogy segíthettem.

Ha elérem ezzel a dologgal azt, hogy egy ember állást kapjon, mert vannak nagyon okos, tanult emberek is nem csak a tudatlan tuskók…akkor megérte rászánni az időt meghallgatni, leülni, megírni, megcsinálni a képet…ha egyiküknek jobb lesz tőle legalább a napja, hogy valakivel beszélgethetett akkor megérte!"  Részlet a blogból: 

Szülei fiatal korában elhunytak. Testvérei gazdag emberek, egyikük Németországban hentes-mészáros, profi szinten, másik testvérének földjei vannak. De nem kér tőlük segítséget, mert szerinte: „- Kihalt a kapcsolat, kihalt a szeretet. Kihalt minden!”