2012. március végén kibújtak a medvehagyma friss levelei az avar alól.  Évelő növény, a nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajon. Levelei fokhagyma illatúak és ízűek. A tavasz első friss zsenge ízei. Nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, akár a vaddisznók.

Az emberek is előszeretettel fogyasztják, jellemzően a nőnemű egyedek türelmesen leszedik, majd  változatosan elkészítik  és feltálalják a hímneműeknek, akik elégedett morgással  fogyasztják :)

Népi elnevezése Kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sarima, sási-hagyma.

Fogyasztása

A fiatal leveleket salátának, mártásnak és fűszernövénynek használhatjuk levesekben és főzelékekben.

Virágzás előtt hagymáját és leveleit szokták gyűjteni.Gyógyhatása

Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható, kén tartalmú allicin és allicin rokon vegyületek. Baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható. A friss növény tartalmaz még illóolajat, flavonoid-glikozidokat, C-vitamint és nyomokban prosztaglandint. Termése 18,8% zsírolajat és 21,4% fehérjét tartalmaz. Vastartalma magas. Csökkenti a vérnyomást. Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Enyhíti a fejfájást és a szédülést. A legújabb kutatások szerint a koleszterol-bioszintézist csökkenti. Antibiotikus hatását is kimutatták. A fokhagymával összehasonlítva több előnye is ismert. Aktívabb a hatóanyag tartalma, olyan hasznos vegyületek is előfordulnak benne, amelyek a termesztett fokhagymában nem találhatók, vagy a fokhagymában csak kis koncentrációban fordulnak elő, illata jóval enyhébb. Fűszernövényként jellegzetes ízét, kulináris értékét a cisztein szulfoxidoknak illetve egyéb illó vegyületeinek köszönheti. Illó vegyületeinek koncentrációja a virágzás előtt a legnagyobb.

Április-májusban virágzik.