hatter

Kirándulás a Krakler malomnál

2011. március 28-án, szokásos kis csapatunkkal végigjártuk a frissen kotort Kapos mentét,  megszemlélni az utolsó  patakmalom romjait. A hármashatár felé forduló csatornát követve figyeltük az egybeszántott területeket. Elbeszélésekből tudtuk, hogy régen itt is ott is kis tanyák voltak, gyümölcsfákkal, háztájival. Ma már mindezt nehéz elképzelni.

Kincsek az út szélén:

Kora tavasszal, sokszor már tél végén, az erdőtalajon korhadó ágdarabokon található pár feltűnő kis piros csoport csészegomba, amelynek belső felülete élénkpiros, bíborvörös, vérvörös. Kívül barnásfehéres, rövid kis nyele van. Ehető, de inkább színe miatt kiszárítva virágkötők használják díszítőelemnek. Nagyon kedves lávány.

 

Illatos hunyor (Helleborus odorus)
Legkorábban nyíló hunyorfajunk a hóvirággal egyidőben virágzik, védett növény, hazánkban csak a Mecsekben és a Dél-Dunántúlon honos. Virágai sárgászöldek, illatuk némileg bodzáéra hasonlít. Erősen mérgező, orvosi használata ma már elavult (régebben ily célból kivonatát és tinkturáját használták bélférgek, vizi betegség, bőrkiütések, felfuvódás, melankólia stb. ellen). Méregtani tekintetben; úgy hat mint a gyüszüvirág (tehát első sorban a szivre), mig a helleborin bódulatot okozó agyméreg.

Megérkeztünk, víz van az egykori malomárokban. Lássuk mi maradt itt!

A gyönyörű fotókat Pintér Lívia készítette:

               

Kerék függesztő falak maradványa, itt kb. 3m átmérőjű kereket forgatott a lezúduló víz. Felülcsapós rendszerben működött. A malom helyétől pár méterre tovább haladva ismét egy jellegzetes malomárok található, valószínűleg egy korábban működött (vagy párhuzamosan létező malomról van szó), talán itt lehetett a bükkpusztai állatálomány takarmányigényét kiszolgáló durvaőrlésű malom. (Bükkpuszta látótávolságra van).

Hatalmas faragott kövek és tégla fal vegyesen rakva. Mohos fal részlet árulkodik arról, hogy egykor víz alatt állt.

Nagy gyümölcsös kert vette körül a malmot, zömmel ősi alma és körte fajták. Elöregedett, elhanyagolt fák, mégis meghozzák termésüket.

Mementó.

X
To prevent automated spam submissions leave this field empty.