A Garai csárdától a mai Gárdonyi utcáig állt egy hársfasor, ma már csak pár darab van meg belőle. Virágzása az Anna napi búcsú idején még tartott, illatáról még ma is megemlékeznek. 1959-ben  (Dalnoki-Eisemann: Bástya sétány 77) még slágert írtak arról mit suttognak a hárslevek:

 

Hársfa Ó, régi hárs, virágos forrón érett, A nagy világból hozzád visszatérek Fáradtan, rajtam életem száz gondja, Tüdőm suttog hűsöd szomjúhozza. Az ágak közt méhrajok lakomáznak. A nap ragyog. Az egek kéken szállnak. Oly bölcs itt minden, dicsői, földön-égen, Mint egykor volt, elszállt korokban, régen, Midőn, míg sűrű lombok árnya lengett, Alattuk Pán víg muzsikája zengett. (Krklec, Gustav: Hársfa)

Latin név: Tilia cordata

Népies nevek: kislevelű hárs, hárs, száldokfa

A Kárpát-medencében jellegzetes fa a gyertyános-tölgyesekben és az ártéri ligeterdőkben gyakori. Levelének fonákán az érzugokban vörös szőrzet található. Levelei szíves vállúak, kihegyezettek. Virágai álernyőben nyílnak, termése kicsiny toktermés. A legkorábban június elején a nagylevelű hárs, majd 2 hét múlva  a kislevelű hárs, legvégül júliusban az ezüsthárs virágzik. Díszfaként parkokba, fasorokba, utcafásításra használják.

Hársfa tea:

Meghűléses betegségek esetén kiváló izzasztószer, köhögéscsillapításra is kiválóan alkalmas. Köptető, nyákoldó hatású. A népi gyógyászat szerint idegerősítő és vértisztító hatása is jelentős. Elkészítése: 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot forrázzunk le 2 dl forró vízzel. 10 perc elteltével fogyasztható.

Egyéb felhasználása:

A virágzat belsőleg kisebb alvászavarokra ajánlott. Külsőleg a bőrgyógyászatban, mint enyhítő és viszketés elleni szert használják, de alkalmazzák bőrrepedések, berepedések, rovarcsípések, valamint bőrirritációk esetében. A kérget belsőleg, mint salaktalanítót, valamint az epekiválasztást és kiürülést serkentőt írják elő májelégtelenség, epekő, és felfúvódás esetén.

 

Hársvirág szörp készítése:

Egy 5 literes üveget megtöltünk  alaposan megmosott  hársvirággal. Rászeletelünk 2 nagy citromot. Ráöntünk 2 kg kristálycukrot, és 3 liter előzőleg felforralt, lehűtött vizet. Beleteszünk 1 kávéskanál citromsavat, és 1 kávéskanál borkősavat. Vászonnal fedjük le, hogy szellőzni tudjon. 3 napig érleljük, közben naponta 4-5 alkalommal megkeverjük. Amennyiben hosszú hónapokra szeretnénk majd eltenni, utolsó nap keverjünk bele 1 mokkáskanál nátrium-benzoát-ot. A 3. nap után leszűrjük, üvegekbe töltjük, és ledugaszoljuk. Ebből a mennyiségből, körülbelül 3,5 liter szörp lesz.

A hársfa méz: kiváló nyugtató, antiszeptikus hatású, influenza, meghűlés esetén fogyasztása ajánlott.

Fája: Gyengén ég, kevés hőt ad.

A hársfa a germánoknál szent fa volt, a szerelmesek fája, a termékenységet szimbolizálta.