Látnivalók

A Kapos folyó hivatalos adatai azoknak, akik éppen ezt keresik.
Mivel a kápolna történetében újabb változás történt  Rostás Jenő apát plébános távozásával,  indokoltnak tetszik egy újabb történeti összefoglaló az elmúlt 13 év küzdelmes éveiről.
2013 Advent a Szőlőhegyen
„Ki és miért állított benneteket út menti krisztusok? Miféle titkot őriz hallgatástok? Hol vannak az emberek, akik hozzátok kötötték az életüket?
A Kapos völgye még megszabályozva is varázslatos. Szeretem dombos lankáit, a hegy zegzugait, hajlatait.
A Kapos-völgyének alacsony fekvésű területei, az egykori mocsár kiszáradó láprétjei menedéket adnak számos ritka, védett fajnak.

Szabadidő, művészet, sport

Régóta figyelem a helyi fiatalok öntevékeny szerveződését, szabadidejük értelmes eltöltésére, kirobbanó energiájuk levezetésére.
A hímzőkör 1984-ben alakult, Élő Lajosné Rózsa néni vezetésével a szőlőhegyi asszonyokkal; Bán Istvánné, Bíró Mihályné, Fehér Lászlóné, Kiss Józsefné, Kiss Mihályné, Kudari Imréné, Kulcsár Mihályné
Szeretettel ajánlom Kása Steve István új kezdeményezését. Jelenleg Budapesten él, fotó riporterkedik és fotós suliba jár, új kezdeményezését blogon vezeti, érdemes figyelemmel kísérni. 
Takács János hagyatéka 
László Márta versei: Apám Ült a kertben, kezét ölébe ejtve, csüggedten, reménytelenül, öregen, mint az öreg este,

Növényvilág

A Garai csárdától a mai Gárdonyi utcáig állt egy hársfasor, ma már csak pár darab van meg belőle. Virágzása az Anna napi búcsú idején még tartott, illatáról még ma is megemlékeznek.
Naspolya népies nevén lasponya, vagy miszpolya
Varázsfa, boszorkányfa, halálfa. A füzek növénynemzetségének je

Szőlősgazdák

A vár környékét 1683-ban a menekülő Ali Musztafa csapatai felperzselték. A vár felrobbantása után megszűnt a középkori településszerkezet.

Horgászok

Dombóvár Területe: 2,1 ha Horgászható halak:  ponty, amur, süllő, csuka, harcsa, balin, compó, kárász, keszeg, törpeharcsa

Madárvilág

Védett madaraink és két "jómadár"