Beszélgetőtársaim a Vörös lányok, Magdolna és Éva, felváltva elevenítették fel családjuk izgalmas és fordulatos történetét. A Hodnik család leszármazottai.
Az ötlet alig egy hete született a fejemben, ti. hogy Szőlőhegyről minél több személyes emléket megörökítek, amikor a dombóvári nagyállomás buszmegállójában a jó sors mellém ültette az idős asszonyt, Ilonka nénit.
Megkértem Rózsa nénit (1925) meséljen gyerekkoráról, ifjúságáról, hogy megértsem elhivatottságát a népi hímzések megőrzésében.
Hat család lakott a róluk elnevezett völgyben,  még az 1930-as években. Mind rokonok voltak, apák, fiúk, testvérek, unokatestvérek.... Azóta kihaltak az öregek, a fiatalok elmentek, az öreg épületek omladoznak.
Helmut Brook – a dombóvári blockflöte együttes alapítója.
Kiss Mihályné (Szőts Ilona 1924. január 18. - 2019. november 27.)
Kulcsár Mihályné született Matusa Katalin
A Szőlőhegy kercseligeti oldalán született, 1948-ban.
Sanyi bácsi (1948) a Fölső utca fölötti dombon álló Kulcsár féle házban született János bátyjával együtt. Szülei Kulcsár Mihály és Matusa Katalin.
Vincellér Józsefné Ibafalvi Mária (1933. augusztus. 27.) Manci néni az első szőlőhegyi, akivel „riportot“ készítettem. Az anyai nagyszüleiről mesélt először.
1978-ban kezdődött, amikor János és Annuska vettek egy présházat a Nyergesben. Az aszfaltos út a buszfordulóig volt kiépítve, utána csak földesúton lehetett közlekedni.  Esős időben gumicsizmában, nyáron porban, télen nyakig a hóban...