A kökény 2-3 méter magasra megnövő tövises cserje, gyógynövény (népies neve kökönye vagy zabszilva). A kékeslilás színű, apró vadgyümölcs szinte bárhol megterem. Éretlenül fogyasztva kissé kesernyés, fanyar ízű, de amint meg csípi a dér, húsa megpuhul, íze pedig édeskéssé válik.

A kökény magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, s jótékony hatással van a szív- és érrendszerre. A terméséből készült lekvár nemcsak nagyon finom, de emésztési zavarokra is alkalmas.

A virágjából tea készíthető, mely étvágytalanságot vált ki (fogyókúra kiegészítéséhez használják), vízhajtóként, hashajtóként is alkalmazható.

A leveleiből néhányat fél liter vízben forralva, majd a forrázatot megszűrve olyan szájvizet főzhetünk, amely enyhíti a torokfájást és gyógyítja a megduzzadt mandulákat is.

A kérgéből készült főzetnek pedig nyugtató hatása ismert. A csonthéjas gyümölcs olyan flavonoidokban bővelkedik, melyek csökkenthetik a rákos megbetegedések kockázatát.

Sokoldalúan felhasználható: főzhetünk belőle teát, készíthetünk belőle szörpöt, mártást húsokhoz, lekvárt, de akár likőrt is.

Kökénylikőr karácsonyra:

Hozzávalók: 50 dkg kökény, 50 dkg cukor, 6 dl Gin

  • Mossuk meg alaposan a kökényt, majd tegyük egy jól zárhatú befőttes vagy csatos üvegbe. 
  • Szórjuk a tetejére a cukrot, majd öntsük fel a Ginnel. 
  • Naponta egyszer rázogassuk meg, hogy a cukor szép lassan feloldódjon. Október és november hónapban tudjuk elkészíteni, ami pont karácsonyra lesz fogyasztható.

Felhasználás előtt szűrjük le a kész kökénylikőrt, majd töltsük jól zárható likőrösüvegekbe. Remekül illik gyümölcsből készült fagylalthoz, tejszínhez vagy olvasztott csokoládéból készült édességekhez. Karácsonyi ajándéknak a legjobb választás.