Naspolya népies nevén lasponya, vagy miszpolyaA rózsafélék családjába tartozik. Kelet- és Délkelet-Európában őshonos növény. A vadon termő naspolya általában erdőszéleken, cserjésekben található meg. A szőlőhegyen termesztik. Kis termetű fa vagy bokor, a meleget kedveli. Május közepétől virágzik, virágai fehérek.

Kései gyümölcs, azaz késő ősszel érik be, termését október-november elején szüretelhetjük, különleges alakú és utóérő. A gyümölcs íze jellegzetesen édes, kellemes, kissé fanyar, húsa világosbarna, az érett körtéhez hasonlóan képlékeny.

Mire jó?

A naspolyafa terméséből és leveléből előállított készítmények a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére használhatók.  A naspolyafa kérgének főzetét a népi gyógyászatban vérzések csillapítására alkalmazták. Gyümölcse rendkívül gazdag vitaminokban. Mintegy 12 százalék szénhidrátot és az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 12 mg C-vitamint tartalmaz. Rokonaihoz hasonlóan magas a pektin tartalma. A pektin segíti az anyagcserét és rendbe tartja a vér koleszterinszintjét. Ez az anyag a bélbe jutva az ott jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán. Hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat.

Tartalmaz még vasat és kalciumot, emellett jelentős mennyiségű cserzőanyagot is. A vastartalma miatt fogyasztása vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott és ezen kívül még csonterősítő hatása is van. Gyulladáscsökkentő hatású növényként ismeri a természetgyógyászat.

Naspolyalekvár (a gyümölcsöt Szemes Pista bácsival szedtük a présházánál)

 

  • kb. 1,5 kg naspolya
  • 25 dkg cukor (én csak 10 dkg-ot tettem bele így is elég édes volt)
  • szalicilsav

Elkészítése:

A naspolyákat megmosom, és meszabadítom a kemény szárrészétől. Annyi vízbe teszem fel főni, hogy félig ellepje. Néha meg kell kavarni, mert lesülhet. Akkor van kész, ha lefőtt a magról, ez nekem ekkora mennyiségnél 20-25 perc volt.

Ha kész, szitán átpaszírozzuk a magjától,(a levét is át kell engedni a szitán) másfél kiló gyümölcsből így kb. 1 kg massza lesz. Ezt föltesszük forrni, elkég sűrű, mint egy lekvár, kb.10-15 percet forraljuk, és ezután hozzáöntjük a cukrot, ezzel még kb. 5 percig forraljuk.

Ha kész, üvegekbe töltjük, tetejére egy mokkáskanálnyi szalicillel szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.